Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10. osztály, fizika, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
3483
Mekkora tömegű oxigén van abban az 50 liter térfogatú palackban, amelyben a gáz nyomása 10 MPa, és hőmérséklete 27°C? A palackból 2,5kg tömegű gázt elhasználunk. Mekkora a palackban maradt gáz nyomása, ha a palackban maradt gáz hőmérséklete 10 ⁰C-kal csökken?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Használhatod az egyetemes gáztörvényt () az anyagmennyiség kiszámolására:
`pV=nRT\Rightarrow n=\frac{pV}{RT}`

`p=10\ MPa=10^{7}\ Pa`
`V=50\ l=50\ dm^{3}=0.05\ m^{3}`
`T=27°C=300.15\ K`
(`R=8.314`)

Ha ezt mind behelyettesíted, akkor megkapod, hogy `n\approx200\ mol` (pontosabban `200.36489653`, de nem hiszem, hogy ezzel kéne számolni)
Tudod, hogy az oxigén (O_{2}) `1\ mol`-ja `32\ g` (`M=32\frac{g}{mol}`), tehát `200\ mol` az `m=200*32=6400\ g=6.4\ kg` tömegű gázt jelent.

b)
`m=6.4\ kg-2.5\ kg= 3.9\ kg=3900\ g`
`n=\frac{m}{M}=\frac{3900}{32}=121.875\ mol`

`T=300.15\ K-10\ K=290.15\ K`
`V=0.05\ m^{3}` (a palack térfogata nem változik)

`pV=nRT\Rightarrow p=\frac{nRT}{V}`
Megint behelyettesítesz, és azt kapod, hogy:
`p=5879998.556\approx5880000=5.88*10^{6}\ Pa=5.88\ MPa`
0