Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos matek hf

Főoldal » Középiskola » Matematika
524
Mely valos a es b ertekek eseten lesz az A=a²+b²+2a-4b+6 kifejezes erteke a legkisebb, es mennyi ez az ertek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kifejezést írjuk fel teljes négyzetes alakok összegeként:

`A=a^2+b^2+2a-4b+6=(a+1)^2+(b-2)^2+1`

Ebből pedig már azonnal látszik a minimum, mivel a négyzetes tagok nem tudnak nullánál kisebbek lenni. Tehát akkor minimális a kifejezés, amikor `a=-1` és `b=2`. Ekkor `A=1`.
1