Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
622
Van 100cm3 29n/n%-os HClO4 oldatom amelynek sűrűsége 1,35g/cm3
a, hogyan csinálok belőle 2,9 mol/dm3-eset
b, hogyan csinálok belőle 29m/m %-osat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
29 mólszázalékos a perklórsav oldat, az azt jelenti hogy 29 mol perklórsav és 71 mól víz az oldatban található komponensek aránya. A perklórsav moláris tömege 100,5 g/mol, a vízé 18 g/mol. Akkor

(29x100,5) g perklórsav és (71x18) g víz , ez nem a mennyiséget, csak az összetételt tükrözi.
2914,5 g 1278 g az oldat tömege 4192,5 g.

A mi oldatunk tömege 135 g (100 g és 1,35 g/cm3 sűrűségű). Tehát az oldatunkban, ami 135 g, van (135/4192,5 x 2914,5) g perklórsav. 93,85 g.

A 2,9 mol/dm3-es oldat azt jelenti, hogy 1000 cm3 oldatban van 2,9 mol perklórsav. Ezt grammra átszámolva (2,9x100,5) g. 291,45 g.

Nekünk csak 93,85 g perklórsavat tartalmazó oldatunk van, ez pedig összesen. 93,85/291,45x1000, 322 cm3 lesz az oldat. végtérfogata. Ennyire egészítjük ki vízzel a készítendő oldatot.

b, Legegyszerűbb, ha kiszámoljuk az eredeti oldat tömegszázalékos összetételét és az oldási szabály segítségével egyszerűen kiszámoljuk.

4192,5 g oldatban van 2914,5 g oldott anyag, akkor 100 g oldatban 100/4192,5x2914,5 g, 69,5 tömegszázalékos az oldat és mennyisége 135 g.

135 * 69,5 + y * 0 = (135+y) * 29 ahol y a hozzáadott víz mennyisége.

9382,5 = 3915 +29 * y y= 188,5 g , ennyi vizet kell hozzáadni az eredeti oldathoz.
0