Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki megtudja ezt oldani?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
899
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A kondenzátor feltöltődik a csúcsértékre (illetve majdnem, még lejön a dióda nyitófeszültsége), majd utána `RC` időállandóval kezd lecsengeni a következő félperiódusig.

Az ingadozás tehát :
`\Delta U=(U_\text{csúcs}-U_D)*(1-e^(-T/(RC)))``=``(U_\text{csúcs}-U_D)*(1-e^(-1/(fRC)))``=``(230*sqrt(2)-0.6)(1-exp(-1/(50*600*3300*10^-6)))~~3.3\text{V}`

Még egyszerűbb a számítás, ha az exponenciális függvényt a Taylor-sorának lineáris részével közelítjük (megtehetjük, mert kicsi az ingadozás), ekkor:

`\Delta U~~(U_\text{csúcs}-U_D)/(fRC)``=``(230sqrt(2)-0.6)/(50*600*3300*10^-6)~~3.3\text{V}`

Ennek a közepe:
`U_\text{ki,átl}=U_\text{csúcs}-U_D-(\Delta U)/2~~230sqrt(2)-0.6-3.3/2~~323\text{V}`

Ezek bevett közelítő számítások, az egzakt exponenciális lecsengés kiszámolása és az átlagérték kiintegrálása helyett kis ingadozás esetén ezek is jó eredményt adnak. Amint a mellékelt szimuláció mutatja, elég jó összhangban vannak a valósággal.

A képletek illusztrációja látható pl. ezen az ábrán (de vigyázz, az ábra kétutas egyenirányítóra vonatkozik): http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Electronic/ietron/ripple8.gif
0