Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, tapadási súrlódási erő...

Főoldal » Középiskola » Fizika
1045
Egy 2500 kg üres tömegű teherautó rakfelületén 450 kg tömegű rakomány van, amit csak a rakfelület és a rakomány közötti, maximum 1300 N vízszintes súrlódóerő rögzít a haladás irányában. A jármű konstans menetellenállása 1200 N.
a) Mekkora lehet a jármű maximális gyorsulása ahhoz, hogy a rakomány ne csússzon meg a rakfelületen, és ehhez a gyorsuláshoz mekkora kifejtendő szükséges vonóerő?

b) Mekkora lesz a jármű, és a rakomány gyorsulása, ha az a) pont szerinti vonóerő felét fejti ki a jármű?

c) Mekkora lesz a jármű és a rakomány lassulása, ha a vészfékezés során a jármű -9700 N fékezőerőt fejt ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika-susmus
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
`m_1=2500\ kg`
`m_2 = 450\ kg`
`F_"s-max"=1300\ N`
Ezt az `m_2` tömegű tárgyat praktikusan a súrlódóerő gyorsítja, ezért a maximális gyorsulás annyi, ami a maximális súrlódóerővel kijön:
`F_"s-max" = m_2·a_"max"`
`a_"max"=F_"s-max" / m_2=...`

Mivel a teherautó menetellenállása 1200 N, ekkora erővel kell húzni csak ahhoz, hogy megmozduljon. Ha gyorsítani is akarjuk, akkor plusz erő kell még. Ahhoz hogy a teljes `m_1+m_2` tömeg gyorsuljon, ennyi erő kell még:
`F_"gy"=(m_1+m_2)·a_"max"`
Összesen tehát `1200\ N+F_"gy"` vonóerő kell, számold ki.

Valójában az van, hogy a menetellenállás (az is olyan súrlódás-szerű dolog) a mozgás irányával ellentétes irányú, tehát a testre ható eredő erő a vonóerőnek és a menetellenállásnak a különbsége, az gyorsítja; az az `F_"gy"` erő.

b)
Ha csak `(1200\ N+F_"gy")/2` a vonóerő, akkor vonj ki abból 1200 N-t, annyi lesz az `F` eredő erő, ami gyorsítja a teljes `m_1+m_2` testet. A gyorsulás természetesen ezzel számolható:
`F=(m_1+m_2)·a`

c)
A menetellenállás is fékezi a kocsit, azonos irányú a fékerő és a menetellenállás, tehát 9700+1200 N fékezi.
`-(9700+1200)\ N = (m_1+m_2)·a_"lass"`
számold ki a lassulást.

Egyébként ezt a lassulást nem tudja a súrlódóerő létrehozni, ezért a rakomány elcsúszik a platón. A kocsi kabinja tartja meg illetve az adja a fékezőerőt a lassulásához.
0