Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
608
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5.
Ennek az a lényege, hogy kihasználd a logaritmus definícióját. loga b=c, ami azt jelenti, hogy ac=b (szavakkal valahogy úgy hangzik, ami valószínűleg neked is értetőbb lesz: a logaritmus azt jelenti, hogy 'a'-t ennyire kell emelni, hogy 'b'-t kapj).
Ezért érdemes egy átalakítás végezni, és 36 helyett 62-re átírni.
Ekkor azt kapod, hogy 62*3*log6 2. A hatványozást tetszőleges sorrendben lehet elvégezni, ezért érdemes a logaritmussal kezdeni, mert ha log6 2-re emelem a 6-ot, akkor 2-t kapok. Tehát ez lesz: 22*3.
6.
Legkisebb közös többszörösről akkor beszélünk, ha mindkét szám prímtényezős felbontása is megtalálható benne (emberi nyelven valahogy úgy kell érteni, hogy a legmagasabb hatvánnyal válogatod be az elemeket): 9=32 és 21=3*7, ezért a legkisebb közös többszörös az a 32*7.
Legnagyobb közös osztó pedig úgy áll elő, hogy mindkét szám prímtényezős felbontásából kiválogatjuk a közös elemeket: 4032=26*32*7 és 8000=26*53, ezért a legnagyobb közös osztó 26.
Azért nem árt ellenőrizni, hogy nem számoltam el valamit, de ebből már ki fog jönni.
7.
Itt pedig arról van szó, hogy összeadod az összes hónapban, hogy mennyi volt a kihasználtság, és leosztod a hónapok számával: (3*88+9*44)/12. Az osztásra azért van szükség, mert minden érték csak az 1/12-ét adja a teljes évnek.
Ha valami nem világos, akkor nyugodtan kérdezz.
0