Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mertan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
597
9es feladat..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A házat elképzelheted úgy, kockát összeragasztva egy négyzet alapú gúlával.

A teljes felületből eltűnik két lap, mert ezeknél ragasztod össze a két testet. A kockának 6 lapja van, a gúlának 5, ezért a háznak `6+5-2=9` lapja lesz.

Az élek számából 4 elveszik, mivel az összeragasztásnál a gúlának 4 éle és a kockának 4 éle páronként azonos éllé válik. A kockának 12 éle van, a gúlának 8, ezért a háznak `12+8-4=16` éle lesz.

A csúcsok számából is 4 veszik el, mert hasonlóan az élekhez, az összeragasztásnál itt is 8 csúcs páronként egyesül. A kocáknak 8 csúcsa van, a gúlának 5, ezért a háznak `8+5-4=9` csúcsa lesz.

A kockának az összes éle meggyező hosszú, a gúlának az összes `V` pontot tartalmazó éle megegyező hosszú. Ez a két élhossz a feladat szerint egyenlő, és 3 méter. Ez alapján a kockának 9 db 3 méter hosszú éle van, azaz az összes él összege `16*3\ m=48\ m`

EDIT: A végére a csúcsokból élek lettek véletlen. Ezt javítottam.
Módosítva: 7 éve
0