Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

QUARTO - 7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
597
A QUARTO egy táblás stratégiai játék, két személy játsza. Blaise Müller svájci matematikus találta ki. A játékban szereplő 16 figura mindegyike különbözik valamibe a többitől. A figurák négy szempont alapján is két egyforma csoportra oszthatók:
- magas vagy alacsony
- sötét és világos
- kerek vagy szögletes
- a teteje lyukas vagy sima
Hányféleképpen választhatunk ki a készletből két olyan figurát, amelyek pontosan kettő vagy pontosan három tulajdonságban egyeznek meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Remek játék egyébként, de a kérdésedre a válasz:
Ha megvan a két tulajdonság, ami egyezik, akkor az is biztos, hogy a többi nem. Ez azt jelenti, hogy ha kiválasztom egy elemnek két tulajdonságát, akkor biztosan csak egy olyan elemet fogok találni, amelyik pontosan abban a kettőben egyezik meg vele. Innentől az a kérdés, hogy hány félén választhatom ki egy elemnek a tulajdonságait.
Első tulajdonságnak választhatok 4 közül. Másodiknak már csak 3 maradt. Azonban így minden tulajdonság-párt kétszer számolok, mert az, hogy az első vagy a második helyen vannak, az nem számít. Így tehát `\frac{4*3}{2}=6` módon tudok két tulajdonságot kiválasztani.

2 figurát kell kiválasztanom. Először 16-ból választhatok. Az előbb megbeszéltek alapján ehhez 6 figurából választhatom ki a másodikat, hogy teljesüljön a feltétel. Ez `16*6=96` mód a két figura kiválasztására. De ha megnézed, akkor itt sem számít, hogy egy figurát először vagy másodszor választottam, ezért ekkor is minden párt kétszer számoltam.
`96/2=48`-féleképpen lehet kiválasztani két figurát úgy, hogy pontosan két tulajdonságuk egyezzen.

Ez alapján próbáld meg megcsinálni a 3-egyzésest. Ha nem megy, akkor írj és segítek.
0