Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diszkrét valószínűségi változók, kovariancia

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
534
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, sos, valószínűségszámítás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Vagyis ilyen pontok vannak:
(1,1), (2,1), (3,1)
(1,2), (2,2), (3,2)
(1,3), (2,3), (3,3)
És ezek közül a (2,2) 4-szer akkora valószínűségű, mint a 8 másik.
Mondjuk bedobjuk őket egy zsákba, de a (2,2) pontot 4-szer dobjuk be. Összesen 12 számpár lesz a zsákban.

Mindegyiknek `1/(12)` a valószínűsége, kivéve a (2,2) pontot, aminek `4/(12)`.

`ξ` lehet 3-szor 1, 2+4-szer 2, 3-szor 3.
`P(ξ=1)=3/(12)`, `P(ξ=2)=6/(12)`, `P(ξ=3)=3/(12)`

`η` lehet úgy látom pont ugyanennyiszer ugyanez.

`ξ·η` lehet:
1 1-szer
2 2-szer
3 2-szer
4 4-szer
6 2-szer
9 1-szer
A valószínűségek annyi 12-edek.

`E(ξ)=1·1/4+2·1/2+3·1/4=...`
`E(η)` ugye ugyanannyi
`E(ξ·η)=1·1/(12)+2·2/(12)+...` nem írom tovább, ugye tiszta?
`cov(ξ, η)=E(ξ·η)-E(ξ)·E(η)=...`

b)
Nem függetlenek, mert mondjuk `P((ξ,η)=(2,2))=4/(12)`, de `P(ξ=2)=1/2` és `P(η=2)=1/2` szorzata `1/4`, nem pedig `1/3`.

Érted, hogy miket néztem és miért? Akkor függetlenek, ha páronként minden esemény független lenne, tehát elég egyet mutatni, ami nem olyan.
0