Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Terület

Főoldal » Középiskola » Matematika
536
4238 ,
Háromszög területe
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az egyik megadott oldalhoz felveszed a magasságot. Például legyen ma az 'a'-ra merőleges magasság.
Ezután veszed a megadott szög színuszát, ami szemközti oldal osztva az átfogóval:
sin γ = ma/b
A háromszög területe pedig úgy számolható, hogy tetszőleges oldal szorózva a hozzátartozó magassággal osztva 2-vel. Jelen esetben: ma*a/2
0

Ha nem tanultátok még a szögfüggvényeket, akkor van egy másik megoldás. Felveszed a b-hez tartozó magasságot. Ekkor létrejön egy derékszögű háromszög, aminek az egyik szöge 30° és az átfogója `a`. Tudod, hogy a 30-60-90-es háromszögben a 30°-kal szembeni oldal hossza az átfogó fele, tehát ebben az esetben `a/2`, ami ezek szerint egyúttal a `b`-hez tartozó magasság. `T=\frac{b*m_{b}}{2}=\frac{b*\frac{a}{2}}{2}=\frac{ab}{4}`

EDIT: Mondjuk ahogy elnézem a többi feladatot, elég valószínű hogy már ismered a szögfüggvényeket.
Módosítva: 7 éve
1