Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlő oldalú háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
6470
Egy egyenlő oldalú háromszög magassága 9 cm. Számítsd ki az 'a' oldalát és a területét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, háromszög, egyenlő, magasság, oldalú
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenlő oldalú háromszög (szabályos háromszög) magassága felezi az alapot. Ekkor két (egybevágó) derékszögű háromszög jön létre. Ennek az egyik befogója legyen `x` (ami itt az eredeti háromszög alapjának a fele) , az átfogója `2x` (mivel az átfogójának a hossza megegyezik az eredeti alap hosszával), és a másik befogó `m`.
A Pitagorasz-tétel alkalmazásával ekkor igaz, hogy:
`x^{2}+m^{2}=(2x)^{2}`
`m^{2}=4x^{2}-x^{2}`
`m^{2}=3x^{2}`
`m=\sqrt{3}*x`

Mivel `a=2x`:
`m=\sqrt{3}*\frac{a}{2}`
`\frac{2m}{\sqrt{3}}=a`
Módosítva: 7 éve
1