Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Meg tudja oldani ezt valaki?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
772
Sajnos hozzá sem tudok kezdeni :/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Elektrónika, Áramkür
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A feladat nem mondta meg a tranzisztor bétáját, ezért vegyük végtelennek: ekkor nem folyik bázisáram (`I_{B}=0`), és az emitterből kifolyó áram megegyezik a kollektorba befolyó árammal (`I_{C}=I_{E}`). A tranzisztor nyitófeszültségét sem adták meg, ezt vegyük a szokásos 600 mV-nak (`U_{BE}=0.6\text{V}`).

Az ilyen feladatoknál mindig egy hurokegyenletet kell felírni az emitterkörre.

Az emitter potenciálja:
`U_E=R_E*I_E`

A bázis potenciálja ennél egy nyitófeszültségnyivel van magasabban:
`U_B=R_E*I_E+U_{BE}`

Ugyanakkor az is igaz, hogy a bázis potenciálját (és egyben lényegében a munkapontot) az R1-R2 feszültségosztó állítja be. Mivel `B=infty` miatt bázisáram nem folyik, az osztó most terheletlen, tehát:
`U_B=U_t*R_2/(R_1+R_2)`

Ezek szerint:
`R_E*I_E+U_{BE}=U_t*R_2/(R_1+R_2)`

Kifejezve a munkaponti emitteráramot:
`I_E=(U_t*R_2)/((R_1+R_2)*R_E)-U_{BE}/R_E``=``(15*5)/((10+5)*2.2)-0.6/2.2``=2\text{mA}`


Ellenőrzésképp mellékeltem egy LTSpice szimulációt is. Látszik, hogy az áram egy nagyon picivel kevesebb, mint 2 mA. Az eltérés oka, hogy a szimulációban egy valóságos tranzisztor szerepel, véges bétával (`B=300`).
Módosítva: 7 éve
0