Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
731
Egy hélium, egy oxigén és víz molekulának az energiája, ha azok -50°C vannak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először számold ki, hogy a -50 °C hány Kelvin.
Aztán egy atom vagy molekula belső energiája (ideális gázmodell szerint) ennyi:
`E=f/2·k·T`
ahol `f` a gáz szabadságfoka, `k` a Boltzmann állandó (`k`=1,38·10⁻²³ J/K), `T` persze a hőmérséklet Kelvinben.

A szabadságfok pedig:
- egyatomos gáznál, mint a `He`, `f=3`
- kétatomos molekulánál, mint az `O_2`, `f=5`
- többatomos molekulánál, mint a `H_2O`, `f=6`

Fejezd be a szorzásokat.
0