Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek- hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
635
Segíttek légyszí levezetni azt a két feladatod ami be van keretezve? Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
18)
Az egyik számot nevezzük el `x`-nek, a másikat nevezzük el `y`-nak!
Írjuk fel a két egyenletet:
I. `x+y=99 => x=99-y`
II. `(x-9)/y=2 => y=(x-9)/2`
Toljuk össze a két egyenletet!
`x=99-(x-9)/2` szorozzuk be kettővel
`2x=198-(x-9)` bontsuk fel a zárójelet
`2x=198-x+9` rendezzük az egyenletet
`3x=209` osszuk el mindkét oldalt hárommal
`x=69 => y=30`
32)
Itt is hívjuk az egyik számot `x`-nek, `y`-nak, és `x>y`!
I. `x-y=25 => x=25+y`
II. `(x-3)/y=3 => y=(x-3)/3`
Toljuk össze a két egyenletet!
`x=25+(x-3)/3` szorozzuk be hárommal!
`3x=75+(x-3)` bontsuk fel a zárójelet
`3x=75+x-3` rendezzük át az egyenletet
`2x=72` osszuk el mindkét oldalt kettővel
`x=36 => y=11`
2