Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi keletkezik belőle ?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1203
1.Feladat
Kémiai egyenlet : 2Mg+O2=2MgO
3H2+N2=2NH3

2.Feladat
a. 1 mol kalciumbol hány mól kalcium-oxid keletkezik ?
b.1 mol kalcium-oxid keletkezéséhez hány mól oxigén szükséges ?
c.2 mol kalcium hány mól oxigénnel lép maradéktalanul reakcióba ?

3.Feladat
27 gramm aluminiumból háány gramm A12O3 keletkezik ?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1.
`MgO`: magnézium oxid
`NH_3`: ammónia

2.
Ez a reakció:
`2Ca+O_2=2CaO`
Azért nem `Ca+O=CaO`, mert az `O` ilyen egyatomos formában nem létezik, csak kétatomos `O_2`-ként (vagy más atommal alkotott vegyületként). Szóval az oxigén az az `O_2`. Ezért mindenből a duplája kell.
a) Az egyenlet szerint 2 mol kalciumból lesz 2 mol kalcium-oxid. Akkor pedig 1 mólból 1 mól lesz.
b) Az egyenlet szerint 2 mól kalcium-oxidhoz 1 mol `O_2` kell, ezért 1 mólhoz fél mól oxigén kell.
c) Az egyenletből az látszik, hogy 2 mól kalcium 1 mól `O_2`-vel lép reakcióba.

3)
Ilyesmi a reakció:
`Al+O_2 → Al_2O_3`
de így a darabszámok nem jönnének ki; ugyanannyi darabnak kell lennie mindkét oldalon.
Így tud kijönni:
`4Al+3O_2 → 2Al_2O_3`

E szerint 4 mól alumíniumból lesz 2 mól `Al_2O_3`.
Vagyis 2 mól alumíniumból lesz 1 mól `Al_2O_3`.

A periódusos tábla azt mondja, hogy 1 mol alumínium tömege 27 gramm. Nekünk pedig éppen annyi van! Ha megfelezzük a fentieket, akkor 1 mól alumíniumból fél mól `Al_2O_3` lesz.

Egy `Al_2O_3` molekulában van 2 darab `Al` atom, aminek a relatív tömege 2·27, és 3 darab oxigénatom, ami 3·16 (a periódusos táblában vannak ezek a számok).
Vagyis összesen 2·27+3·16. Ez azt jelenti, hogy 1 mol `Al_2O_3` tömege 2·27+3·16 gramm. Fél mólé pedig annak a fele.
0