Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
476
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, TÖRTEK, sos, százalék, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mindegyik feladatnál érdemes eljutni egy egységnyi (1 kg, 1 liter, 1 gramm stb...) cumó áráig. Ezt rendszerint megkapod ha az árat elosztod a megadott mennyiséggel, majd a keresett mennyiséggel az eredményt beszorozod. Én az egységre számolást kihagytam, mert összevontam a két fenti műveletet! Tanulás és/vagy gyakorlás céljából azért oldd meg magad lépésről lépésre, hogy majd a piacon már ne tudjanak becsapni!
a)
Ha `5 kg` alma ára `800 Ft`, akkor `1 kg` ötöd része a `800 Ft`-nak, vagyis `160 Ft`!
Ha `1/6 kg` retek ára `15/2 Ft`, akkor `1 kg` retek hatszor annyi, vagyis `15/2*6=15*3=45 Ft`!
Ha `3/4 kg` cékla ára `72 Ft`, akkor `1 kg` cékla `4/3`-szor annyi, vagyis `72*4/3=96 Ft`!
b)
Ha `4 kg ` káposzta ára `420 Ft`, akkor `3/4 kg` ára `3/16`-szor annyi, vagyis `420*3/16=78.75 Ft`!
Ha `3/4 kg` burgonya ára `63 Ft`, akkor `2/5 kg` ára `8/15`-ször annyi, vagyis `63*8/15=33.6 Ft`!
c)
`SZÁM_1*9/8=5/7 => SZÁM_1=(5/7)/(9/8)` mivel törtet törttel úgy osztunk, hogy a reciprokkal szorzunk, ezért `SZÁM_1=(5/7)*(8/9) => SZÁM_1=(5*8)/(7*9) => SZÁM_1=40/63`!
`SZÁM_2*7/5=3/4 => SZÁM_2=(3/4)/(7/5) => SZÁM_2=(3/4)*(5/7) => SZÁM_2=(3*5)/(4*7) => SZÁM_2=15/28`!
1