Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtan, 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
2476
Egy dugattyúval elzárt hengeres edényben lévő 5 dm³ térfogatú ideális gázt melegítünk 17°C hőmérsékletről 47°C-ra úgy, hogy először hagyjuk a dugattyút szabadon mozogni a hengerben 30°C-ig, majd rögzítjük a dugattyút, és a melegítést tovább folytatjuk. Mekkora a gáz nyomása és térfogata a melegítés végén? Ábrázoljuk a gáz állapotváltozását a p–V diagramon! (A külső légnyomás 101 kPa.)
Előre is köszönöm, fontos lenne!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kezdetben a gáz nyomása megegyezik a légnyomással (mivel a dugattyú ott áll meg, ahol mindkét oldalról ugyanakkora erők hatnak rá, és mivel a két oldalának a felülete egyenlő, ezért a két nyomás is egyenlő lesz)
Ugyanúgy alkalmazhatod az egyesített gáztörvényt.

A folyamat két részből áll. Először felmelegíted 30°C-ig.
`T_{1}=17°C=290\ K`
`V_{1}=5\ dm^{3}`
`T_{2}=30°C=303\ K`
Mivel a dugattyú mozoghat, ezért a nyomás nem fog megváltozni, hanem a dugattyú tolódik ki. A nyomással ez alapján leegyszerűsíthetsz. Ezekből az adatokból ki tudod számolni `V_{2}`-t

A második rész, amikor a dugattyút lerögzíted.
`T_{2}=303\ K`
`T_{3}=320\ K`
`p_{2}=p_{1}=101 kPa`
Mivel itt a térfogatot lerögzíted a dugattyúval, melegítéssel a nyomás fog növekedni a térfogat helyett. `p_{3}`-at ki tudod számolni az adatokból.

A melegítés végén a nyomás `p_{3}` és a térfogat `V_{3}=V_{2}`.
A p~V grafikon úgy néz ki, hogy először egy vízszintes vonal lesz, aztán egy függőleges. Ha megfigyeled az első állapotból a másodikba a nyomás (y-érték) állandó, viszont a térfogat (x-érték) folyamatosan nő. A második állapotból a harmadikba ugyanez van, csak fordítva. A térfogat nem változik, viszont a nyomás folyton nő.
0