Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS, fizika 10.osztály, gázok állapotváltozásai, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
3134
1. Egy 30 cm átmérőjű léggömb belsejében a levegő nyomása 20 °C hőmérsékleten 110kPa. Mekkora a léggömb belsejében a nyomás , ha napon 55 °C-ra melegszik fel a léggömbbe bezárt levegő, és a léggömb átmérője 31 cm-re nő meg?

2. Egy tóban 15 méter mélyen , ahol a hőmérséklet 10°C, egy légbuborék térfogata 3 cm³. Mekkora a levegő térfogata, amikor feljön a felszínre, ahol a víz hőmérséklete 20 °C? (a 10 m magas vízoszlop nyomásá megegyezik a külső légnyomás p₀= 100 kPa értékével.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
koszonom
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az egyesített gáztörvény kimondja, hogy:
`\frac{p_{1}V_{1}}{T_{1}}=\frac{p_{2}V_{2}}{T_{2}}`

1.
`d_{1}=30\ cm \Rightarrow r_{1}=\frac{d_{1}}{2}=15\ cm\Rightarrow V_{1}=\frac{4\pi r^{3}}{3}=14137.17 cm^{3}`
`T_{1}=20°C=293\ K`
`p_{1}=110\ kPa`

`d_{2}=31\ cm\Rightarrow r_{2}=15.5 \cm\Rightarrow V_{1}=\frac{4\pi r^{3}}{3}=15598.53 cm^{3}`
`T_{1}=20°C=328\ K`
`p_{2}` a kérdés. A fenti egyenletet erre kell rendezned, és megkapod.

2.
Ha 10 m mélyen a vízoszlop nyomása 100 kPa, akkor 15 m-en 150 kPa.
`p_{1}=150\ kPa+100\ kPa=250\ kPa` (vízoszlop nyomása + légnyomás)
`T_{1}=10°C=283\ K`
`V_{1}=3\ cm^{3}`

`p_{2}=100 kPa` (már csak a légnyomás, mivel a víz felszínén van)
`T_{2}=20°C=293\ K`
`V_{2}`-re rendezed, és onnantól számológép.

EDIT: Javítottam sugárról átmérőre és kiszedtem az átváltásokat SI egységekre, mivel amíg a két oldalon azonos mértékegységeket használsz, addig működnie kell (kivéve a hőmérsékletet, annak Kelvinnek kell lennie).
Módosítva: 7 éve
0