Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat (8. osztály)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1149
Sziasztok! :)

Tudna valaki segíteni a következő feladat megoldásában?

„Egy kétjegyű szám második számjegye 1. A szám jegyeinek különbségét a szám jegyeinek felcserélésével kapott számhoz adva az eredmény 15. Melyik ez a szám?"

Köszönöm szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A 2-jegyű szám egyik jegye X, a másik 1. A szám értéke 10X+1. A jegyek különbsége X-1. A szám fordítottja úgy néz ki, hogy első jegye 1, a másik X, az értéke 10+X. Ha a felcserélt számhoz adjuk a jegyek különbségét, 15-öt kapunk. Az egyenlet: 10+X+X-1=15. Innen X=3, vagyis a keresett szám a 31. És úgy ellenőrzöd, hogy a fordítottja 13, a jegyek különbsége 3-1=2 és 13+2=15
4