Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SURGOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
1329
Elkerülhető-e az összeütközés, ha az 54 km/h sebességel haladó jármű előtt 95 m távolságban forgalmi akadály bukkan fel, és a jármű 1,25 m/s2(méter/secundumnégyzet) lassulással fékezhető? Vegyük figyelembe, hogy az akadály észlelése és a fékezés kezdete között a reakcióidő 1s. (A féktávolság a reakcióidő, és a fékezés alatt megtett út)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`v_{0}=54\frac{km}{h}=15\frac{m}{s}`
Két részre bontható a mozgás:
1. Amikor felbukkant az akadály, de még nem reagált. Ez 1 másodperc és ezalatt egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. Ez alapján az ez alatt megtett út `s_{1}=v_{0}*1\ s=15\ m`

2. Amikor lassul `a=1.25\frac{m}{s^{2}}` lassulással. Ez egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás. Amire igaz, hogy:
`v_{t}=a*t\Rightarrow t=\frac{v_{t}(=v_{0})}{a}=\frac{15\frac{m}{s}}{1.25\frac{m}{s^{2}}}=12\ s`
Az ez alatt megtett út `s_{2}=\frac{1}{2}a*t^{2}=\frac{1}{2}*1.25\frac{m}{s^{2}}*(12\ s)^{2}=90\ m`

Az autó által megtett összes út `s_{1}+s_{2}=15\ m+90\ m=105\ m`
Látszik hogy az adott reakcióidővel és lassulással az autónak 105 m kell a megálláshoz, de az akadály csak 95 m-re van, ezért az ütközés nem elkerülhető.
0