Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1306
Egy repülőgép sebessége 20s alatt 234km/h -ról 810km/h -ra váltoyott. Mekkora gyorulással repült és mekkora utat tett meg ezalatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ahogy áron írta:
`t=20\ s`
`v_{1}=65\frac{m}{s}`
`v_{2}=225\frac{m}{s}`
Azonban összevegyített az egyenes vonal egyenletes és az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgásoknál használt képleteket. Ilyen mozgásnál nem igaz az, hogy `s=v*t`.
Fizika órán valószínűleg vettétek, de ha nem, akkor most mondom, hogy a `v~t` grafikon görbéje (ez esetben egyenes) alatti terület megadja a megtett utat.
Ez esetben ez a terület egy trapéz, aminek az alapjai a két sebesség, magassága pedig az eltelt idő. A trapéz területe `\frac{a+c}{2}*m=\frac{v_{1}+v_{2}}{2}*t=\frac{65+225}{2}*20=2900\ m`

Minden ilyen feladatnál hasznos, ha rajzolsz egy `v~t` grafikont, mert akkor úgy ránézel, és látod, hogy milyen alakzatok területe (általában négyszög és/vagy háromszög) a megtett utad, és hogy hogy lehet őket kiszámolni.
0