Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KERLEK SEGITSETEL!! SURGOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
1952
A 2m/s a négyzeten gyorulással induló gépkocsi elérve a 6m/s sebességet, egyenletesen mozog tovább. Milyen messzire jut az indulástól számitott 8s alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
a = 2 m/s²
V = 6 m/s
t = 8s
s = ?

s = v*t
s = 6 m/s * 8 s (Két másodperc leegyszerűsödik, marad csak a méter)
s = 48 m
Módosítva: 7 éve
1

Áron ennél a feladatnál is keverte a képleteket. Az egész mozgást egyenes vonalú egyenletesnek tekintette, de közben egy része egyenes vonalú egyenletesen változó, egészen pontosan addig, ameddig el nem éri a 6 m/s sebességet.
Hogy megtudjuk, ezt hány másodperc alatt teszi, használhatjuk az egyenes vonalú egyenletes mozgásra alkalmazható sebességképletet `v_{t}=a*t`
`v_{t}` ebben az esetben `6\frac{m}{s}` (mert arra vagyunk kíváncsiak, hogy az adott gyorsulással mikor éri el ezt a sebességet)
`6\frac{m}{s}=2\frac{m}{s^{2}}*t`

`\frac{6\frac{m}{s}}{2\frac{m}{s^{2}}}=t`

`t=3\ s`
Már tudjuk, hogy a mozgás első 3 másodpercében egyenes vonalú egyenletes mozgást végez.
Ha felrajzolsz grafikont (amit egy korábbi válaszomban írtam), akkor látod, hogy a megtett utat egy trapéz területével kapod meg (csatoltam képet). Ennek az egyik alapja 8, a másik alapja 8-3=5, a magassága pedig 6. Alkalmazod az `\frac{a+c}{2}*m` képletet, és azt kapod, hogy `\frac{8+5}{2}*6=39\ m`

Még annyi, hogy ugye az előző válaszaimnál alkalmaztam az `\frac{1}{2}a*t^{2}` képletet egyenes vonalú egyenletesen változó mozgásoknál. Ezt csak akkor alkalmazhatod, ha a kezdősebesség (vagy lassuló mozgásnál a végsebesség) 0.
Ha kéred, akkor megpróbálom lerajzolni az egyenes vonalú mozgásoknál a képleteket, hogy milyen területeket jelentenek a grafikonon.
Módosítva: 7 éve
0