Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia 8.os

Főoldal » Általános iskola » Kémia
573
Hidrogént égetnek 5 mol Oxigénnel, mennyi a keletkezett viz tomege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2H2 + O2 -> 2H2O

Oxigént emlegeti a példa, az 5 mol.
Tehát n(O2) = 5 mol.
Mivel a hidrogén előtt van egy 2-es így 2 mol-t veszünk: n(H2)= 2 mol.
A H2O a kérdés, tehát oda egy x-et teszünk.

Felállítjuk az aránypárt:
2:5=2:x
2*x=5*2
2x=10
x=10/2
x=5 mol

Megkaptuk mol-ban, nekünk ezt át kell alakítani gramm-ba.
n=m/M
n=5mol/M

Most az M-et számoljuk ki, vagyis a relatív atomtömeget a H2O-nak.
Mr(H2O)=Ar(H)*2+Ar(O)
Mr(H2O)=1*2+16
Mr(H2O)=2+16=18g/mol

Most visszahelyettesítünk a képletbe:
n=m/M=5mol/18g/mol majd a 2 mol leegyszerűsödik, és lesz 0,22g H2O
0