Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Fizika
813
Hálás lennék annak az embernek/embereknek akik megoldanák nekem ezt a feladatot
Sajnos én egyáltalán nem értem ezt a feladatot, pedig sokat foglalkoztam vele, próbálgattam, de egyszerűen nem ment..
Nagyon köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika, segítség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A megoldás két folyamatból áll:
Egyrészről a 12 kiló jég megolvad és 30C-ra melegszik. Másrészről pedig a gőz lecsapódik és 30C-ra hűl.
Számoljuk ki az elsőt:
A jéggel közölt hő a felmelegítéséhez, megolvasztásához és a víz továbbmelegítéséhez szükséges, tehát:
Q1=cj*m*T1+Lj*m+cv*m*T2
Itt T1 8°C, mivel ennyi a különbség a 8 és a jég olvadáspontja között, T2 pedig 30, m pedig 12 kg. Fontos még, hogy mindent azonos mértékegyszégben adjunk meg (pl KJ/kg és KJ/kgC).
Tehát:
Q1=2,1*12*8+334*12+4,2*12*30=5721,6
Így ez az energia 5721,6KJ.
Ugyanennyi energiát fog a vízgőz is leadni. Csak hát ugye nem tudjuk, hány kg vízgőz.
Ezért számoljuk ki, egy kg gőz mennyi energiát ad le, majd vegyünk belőle annyit, hogy már jó legyen.
A gőz ügye először 100°C-ra hűl majd lecsapódik és a víz 30 °C-ra hűl.
Q2=cg*1*T3+Lf*1+cv*1*T4
Itt T3=20 és T4=70
tehát:
1,4*1*20+2256*1+4,2*1*70=2578KJ
Tehát ennyi hő keletkezik, ha 1 kg gőz lecsapódik. De nekünk 5721,6KJ kell, amihez 5721,6/2578*1=2,22kg gőz szükséges.
0