Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jatek

693
Egy jatekban Rozi Bendi es Bori a kovetkezot játsszák.egymastol fuggetlenul mindenki leir egyet veletlenszeruen 1, 2, es 3 szamjegyek kozul...ezekbol a kovetkezokeppen egy haromjegyu szamot kepeznek.Bori jegye a szazasok helyierteken Rozi jegye a tizesekén es Bendi jegye az egyesekén helyezkedik el...Mennyi annak a valoszinusege hogy ez a szam osztható lesz 3-mal es mennyi annak hogy 6-tal is osztható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hárommal oszthatóságra úgy van esély, ha a számjegyek összege osztható 3-mal. Ez úgy állhat elő, ha a számjegyek 1,2,3 vagy a három számjegy megegyezik. Az elsőnek az esélye `\frac{3}{3}*\frac{2}{3}*\frac{1}{3}=\frac{2}{9}`. A másodiknak `\frac{3}{3}*\frac{1}{3}*\frac{1}{3}=\frac{1}{9}`

`\frac{2}{9}+\frac{1}{9}=\frac{1}{3}`

b)
Hogy 6-tal osztható legyen, párosnak kell lennie, ezért 2-re végződik. Hogy 3-mal is osztható legyen, a másik két számjegynek 1-nek és 3-nak kell lennie, vagy 2-nek és 2-nek. Ennek az esélyei:
`\frac{3}{3}*\frac{1}{3}*\frac{1}{3}=\frac{1}{9}` (Az utolsó számjegy rögzített és az első egyértelműen meghatározza a másodikat)

EDIT: Javítva, csettlik-nek köszönhetően.
Módosítva: 5 éve
0