Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jatek

Főoldal » Középiskola » Matematika
920
Egy jatekban Rozi Bendi es Bori a kovetkezot játsszák.egymastol fuggetlenul mindenki leir egyet veletlenszeruen 1, 2, es 3 szamjegyek kozul...ezekbol a kovetkezokeppen egy haromjegyu szamot kepeznek.Bori jegye a szazasok helyierteken Rozi jegye a tizesekén es Bendi jegye az egyesekén helyezkedik el...Mennyi annak a valoszinusege hogy ez a szam osztható lesz 3-mal es mennyi annak hogy 6-tal is osztható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hárommal oszthatóságra úgy van esély, ha a számjegyek összege osztható 3-mal. Ez úgy állhat elő, ha a számjegyek 1,2,3 vagy a három számjegy megegyezik. Az elsőnek az esélye `\frac{3}{3}*\frac{2}{3}*\frac{1}{3}=\frac{2}{9}`. A másodiknak `\frac{3}{3}*\frac{1}{3}*\frac{1}{3}=\frac{1}{9}`

`\frac{2}{9}+\frac{1}{9}=\frac{1}{3}`

b)
Hogy 6-tal osztható legyen, párosnak kell lennie, ezért 2-re végződik. Hogy 3-mal is osztható legyen, a másik két számjegynek 1-nek és 3-nak kell lennie, vagy 2-nek és 2-nek. Ennek az esélyei:
`\frac{3}{3}*\frac{1}{3}*\frac{1}{3}=\frac{1}{9}` (Az utolsó számjegy rögzített és az első egyértelműen meghatározza a másodikat)

EDIT: Javítva, csettlik-nek köszönhetően.
Módosítva: 7 éve
0