Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még mindig Bendi

523
Bendi szeretne elkölteni a 18 születésnapi bulijára maximálisan 50.000 forintot. az alábbi 4 program közül dönt, hogy melyikbe fektet pénzt..A barlangtúra vezetés 5000 forintba a gokartozas 15000 foritba a borkostolo 20000 forintba a bungee jumping pedig 30000 forintba kerülne. hány különböző ajandekcsomagot tud osszeallitani ha legalabb 2 programot szeretne bevalasztani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
3-at tud összeállítani
0

Ha ötvenezer forint a keret és legalább két programot kell beválogatni, akkor a következő a megoldás:
Ha csak két programot választok az ártól függetlenül (mert bármelyik kettőt választom is mindig alatta leszek a pénzügyi korlátnak), akkor az egyik helyre választhatok négyféle programot a második programra háromfélét, így összesen 4*3=12 variáció létezik, DE mivel lényegtelen, hogy előbb A, majd B programra megyek vagy fordítva, így 6 különböző csomagom lehet.
Ha három programot választhatok:
Ez csak két esetben lehetséges, mert ki kell választanom a két legolcsóbbat, és harmadiknak választhatok 1-1.
Tehát összesen 6+2=8 csomagot tudok a feltételek szerint összerakni. Több lehetőség nincs, mert minden más esetben az 50000 Ft-os korlát bejátszik.
0

Hogy megtudjuk, hogy két program összesen mennyibe kerül, érdemes egy, a mellékletben található táblázatot készíteni. Minden mezőbe a mező sorának elején és oszlopának tetején látható értékekek összege kerül. Mivel mindegyik összeg 50000 forintot nem halad meg, ezért mindegyik párosítás jó lehet. Összesen azt láthatjuk, hogy 12 csomagot tud összeállítani, azonban az is látható, hogy a táblázat szimmetrikus az átlóra, tehát minden csomag (a benne szereplő programok sorrendjét leszámítva) kétszer lett megszámolva, tehát valójában csak 6-féle csomagot tud összeállítani.
Mivel összesen 4-féle program van, ezért a három programot tartalmazó csomagot a következőképpen tudjuk meghatározni; Ha mindegyiket beválasztaná, akkor összesen 70000 forintot kellene, hogy fizessen, ebből már azt is láthatjuk, hogy mind a négy nem kerülhet bele. Most nézzük azt, hogy ha ebből kiveszünk 1 programot, akkor mennyibe fog kerülni az egész;
-ha a barlangtúrát vesszük ki, akkor 65000 forint az összértéke, ez nem jó
-ha a gokartozást, akkor 55000 forintot kell fizetnie, így ez sem jó
-ha a borkostolást, akkor 50000 forint az ár, ez már jó lesz
-ha pedig a bungee jumpingot, akkor 40000-be kerül az egész, ez is jó. Tehát a háromprogramos csomagból 2-féle van, összesen tehát 8-féle csomagból válogathat.
0