Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora térfogatú sósavra van szükségünk?

Főoldal » Középiskola » Kémia
555
5 dm³ pH=6,00-os sósavat akarunk készíteni. Mekkora térfogatú sósavra van ehhez szükségünk? A tömény sósav 40 tömeg %-a HCl, sűrűsége pedig 1,7 g/cm³.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
pH = 6, az oldat koncentrációja `10^-6` mol/`dm^-3`.
5 `dm^3` oldatban tehát van `5*10^-6` mol HCl.

40 % -> 100 g oldatban 40 g oldott anyag van.
58,82 `cm^3` oldatban 40 g oldott anyag van. ezt mol-ra átszámolva (40/36,5= 1,1 mol)

x `cm^3` oldatban `5*10^-6` mol oldott anyag van.

x= `5*10^-6`/1,1*58,82 = `5,34*10^-5` , ennyi `cm^3` tömény sósavra van szükségünk.

Megj: Ha belegondolunk, ez igen kis mennyiség, a gyakorlatban elég nehéz kivitelezni. Lépcsőzetesen hígítunk.
3