Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyis kell?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1077
Rozi ruhát szeretne vásárolni és megvárja a 15%-os leértékelést, amely után a vágyott ruha ára 12500 forint...Mennyit spórolt a türelmével Rozi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
12500*1,15=14375
14375-12500=1875
Vagy
12500*0,15=1875
Rozi 1875 Ft-ot spórolt.
-1

KissL válasza nem helyes!
Ma a ruha ára `x` Ft! Amikor leértékeltük az eredeti ár 15%-val csökkentettük azt.
`x-x*15%=>x*(1-15%) => x*85%` Ez lesz majd egyenlő 12500 Ft-tal.
Tehát `85%*x=12500 => x=12500/(85%) => x=14706 Ft`
Így 2206 Ft-ot spóroltunk.
-1

Valóban elnéztem, bocsi.:)
0