Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatos kamat 12.osztaly

Főoldal » Középiskola » Matematika
559
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`10000€` a kiinduló értékünk.
1. év végére az áru értéke: `10000 €-10000 €*12.5% => 10000 €*(1-12.5%) => 10000 €*87.5%=8750 €`
2. év végére az áru értéke: `8750 €-8750 €*12.5% => 8750 €*(1-12.5%) => 8750 €*87.5%=7656.25 €`
...
5. év végére az áru értéke: `5861.816 €-5861.816€*12.5% => 5861.816 €*(1-12.5%) => 5861.816 €*87.5%=5129.089 €`
De most gondolkodjunk:
Az már látszik, hogy ez egy mértani sorozat lesz, ahol `a_1=10000 €, q=(1-12.5%)`
Innen már tudjuk, hogy `a_n=a_1*q^(n-1) => a_6=10000 €*(1-12.5%)^(6-1) => a_6=10000 €*(1-12.5/100)^5` A kérdés miért a 6. elem, amikor az ötödik év végét keressük. Azért mert valójában nem az ötödik év végét keressük, hanem a hatodik év elejét, mert a `10000 €` az első elem!
A fentiek alapján a `c)` válasz lesz a megfelelő!
0