Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek dolgozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
426
Sziasztok!
A 3., 6., és a 7. feladatban valaki tudna segíteni?
Képet csatoltam, előre is köszönöm a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3)
A tört akkor nem értelmezhető, ha a nevezője 0.
a: `2x=0 \Rightarrow x=0`
b: `2x-6=0 \Rightarrow 2x=6 \Rightarrow x=3`
c: `2b+b=0 \Rightarrow 3b=0 \Rightarrow b=0`
d: `4+5a=0 \Rightarrow 5a=-4 \Rightarrow a=\frac{-4}{5}`

6)
`\frac{2x+4}{4x+8}=\frac{2(x+2)}{4(x+2)}=\frac{2}{4}=0.5`

`\frac{3x-42y}{x-14y}=\frac{3(x-14y)}{x-14y}=\frac{3}{1}=3`

`\frac{5x+10}{ax+2a}=\frac{5(x+2)}{a(x+2)}=\frac{5}{a}`

`\frac{x^{2}+2x}{x}=\frac{x(x+2)}{x}=\frac{x+2}{1}=x+2`

`\frac{ax+bx}{2ax+2bx}=\frac{ax+bx}{2(ax+bx)}=\frac{1}{2}=0.5`

`\frac{5x}{2x^{2}+2x}=\frac{5x}{x(2x+2)}=\frac{5}{2x+2}(=\frac{2.5}{x+1})`

7)
a) `3x`-szel bővít `\Rightarrow \frac{15x^{2}}{36x^{2}y}`

b) `a`-val bővít `\Rightarrow \frac{a^{2}-a}{a^{2}+a}`

c) `4y`-nal egyszerűsít `\Rightarrow \frac{3x^{2}}{xz}`
0