Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hullámok terjedése,fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1785
Keskeny 3,5 kiloHz frekvenciájú hullámnyaláb érkezik keménygumitömbben a vele érintkező acéltömb felületéhez 10°-os beesési szöggel. Terjedési sebessége 1570 m/s a gumiban, az acélban 5000 m/s. Mekkora lesz a törési szög, mennyivel változik a hullámhossz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A Snellius–Descartes-törvényt kell használni: `(sin alpha)/(sin beta)=c_\text{gumi}/c_\text{acél}`

Kifejezve a törési szöget: `beta=arcsin(5000/1570*sin10°)~~33.57°`

A hullám frekvenciája a két közegben megegyezik, a hullámhossz pedig a terjedési sebesség és a frekvencia hányadosa.

Hullámhossz a gumiban: `lambda_\text{gumi}=c_\text{gumi}/f=1570/3500~~0.449\text{m}`

Hullámhossz az acélban: `lambda_\text{acél}=c_\text{acél}/f=5000/3500~~1.429\text{m}`

Tehát az új közegben 98 centivel nagyobb a hullámhossz.
0