Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
812
Sziasztok!
Egy újabb kérdéssel fordulok hozzátok.
Sok megoldás keresés közben írok és megerősítést kérek tőletek.
Tehát......

a, Oda olyan egész számotz kell írnom, aminek összege és szorzata is páros:
m=2
n=2
2+2=4
2*2=4

b, Ide olyan számot kell írnom, aminek prímszámok összege páratlan:
p=11
q= 2
11+2=13

c, Ebben nem vagyok biztos.... 22° talán?

d, 4 szimmetriatengely

Biztos van benne hiba. Mondom nem vagyok biztos benne.


Válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
9)a)
Azt kell tudni, hogy két egész szám összege akkor és csak akkor lesz páros, ha mindkét szám egyszerre vagy páros, vagy páratlan! 3+5=8 vagy 4+8=12, DE 4+9=13
Ezt könnyű belátni. Az egyik szám legyen `2k`, a másik `2n`, ahol `k` és `n` bármely egész szám. Mivel mindkettő osztható 2-vel (vagyis páros), az összegük a következő lesz: `2k+2n` emeljünk ki 2-t, így az összeg a következőképpen fog kinézni `2(k+n)`. Mivel az összeg is osztható kettővel ezért ez is egy páros szám!
Ha a két szám páratlan lenne akkor a két szám így nézne ki: `(2k+1)`, `(2n+1)`. Az összegük pedig a következő lenne: `(2k+1)+(2n+1)=2k+2n+2 => 2(k+n+1)`, ami láthatóan osztható 2-vel, vagyis páros!
DE ha az egyik páros, a másik páratlan, akkor a gondolat menet a következő: `(2k)`, `(2n+1)`. Az összegük: `(2k)+(2n+1)` Itt viszont nem tudunk kiemelni 2-t, így az eredmény páratlan lesz.
A feladat másik felének a megoldása a következő:
Két szám szorzata csak akkor lesz osztható kettővel, ha valamelyik tagja (vagy mindkettő) osztható kettővel!
Az előző gondolat menet mentén két páratlan szám szorzata a következő: `(2k+1)`, `(2n+1)` szorzatuk a következő: `(2k+1)(2n+1) => 4kn+2k+2n+1` ebből látszik, hogy a két páratlan szám szorzata is páratlan lesz.
De `(2k+1)(2n)=4kn+2n => 2(2kn+n)` vagyis ebben az esetben páros szám lesz az szorzatuk!
Ha `(2k)(2n)=4kn`, amiről szintén látszik, hogy páros lesz.
Na és akkor a válasz: `m`-nek és `n`-nek, hogy a két feltételnek egyszerre tegyenek eleget, minden esetben párosnak kell lennie!
0

9)b)
Minden prímszám, kivéve a legkisebbet (a 2-t) páratlan.
Tehát az előző gondolat menet mentén két szám összege csak akkor lesz páratlan az egyik páros, a másik páratlan.
A megoldás tehát: `p` vagy `q` mindenképpen 2-nek kell lennie, a másik bármely prímszám lehet, így az összegük páratlan lesz!
0

9)c)
A háromszög belső szögeinek összege minden esetben 180°! Mivel derékszögű háromszögben az egyik szög (ha jól látom) 68°, a másik szög 90°, akkor α=180°-90°-68° => α=22°
0

9)d)
Egy négyzetnek 4 szimmetria tengelye van. A két átló, valamint a két középvonal (egy hosszába, egy keresztben)
0