Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 150 cm magas botnak mekkora lehet maximum az árnyéka?

Főoldal » Középiskola » Matematika
816
Föld sugara r=6400 km a háziban (gömbnek tekinthetjük)
Köszönöm a megoldásokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sugár, Matematika, fizika, föld, gömb, Nap, hossz, árnyék, bot
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy a megoldást megértsük vegyünk elő egy narancsot (ez lesz a Föld), egy fogpiszkálót (ez a bot) és egy erős lámpát (kizárásos alapon ez lesz a Nap). :)
Szúrjuk bele a fogpiszkálót a narancsba. legyen ez a pont mondjuk az északi sarkpont. Ha most a lámpával oldalról megvilágítjuk, akkor csóri botnak végtelen hosszú árnyéka lesz, viszont ezt nem tudjuk lemérni. Ha elkezdjük forgatni a narancsot az egyenlítő felé (mintha mi is lejjebb araszolnánk és újabb és újabb pontokat jelölnénk ki a bottal), akkor lesz egy olyan pont, ahol az árnyék a narancsot a Napsugár érintési pontjában metszi. Ha tovább forgatjuk a narancsot látjuk, hogy az árnyék rövidül egészen a nulla hosszúságig. Ekkor pont az egyenlítőn szúrtuk le a botot.
De térjünk vissza az árnyék kiszámításához.
Mivel az érintési pontba húzott egyenes és ugyan ebbe a pontba húzott sugár derékszöget zár be, így keletkezett egy derékszögű háromszög: érintési pontba húzott sugár a bot meghosszabbításával a középpontot összekötő egyenes, valamint az érintési pont és a bot végét összekötő egyenes. (lsd ábra: OAB háromszög)
Ebben a háromszögben ismerjük az átfogót (6400 km+150cm=6400,0015 km), az egyik befogót (6400 km). Keressük a másik befogót!
6400,0015²-6400²=x² => x=4,3818 (km) De ez még nem a földön mért árnyék hossza, csak az adott háromszög másik befogója.
Ezt az hosszúságot tekinthetjük az árnyék hosszának is elhanyagolható a különbség.
1