Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kocka két lapközéppontjának távolsága

Főoldal » Középiskola » Matematika
3175
Egy kocka két szomszédos lapközéppontjának a távolsága 8 cm. Mekkora a kocka éle?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kocka két lapközéppontja és egy csúcsa derékszögű háromszöget alkot. Az átfogó a lapközéppontok távolsága, a befogók hossza pedig a lapátlók fele (ha felrajzolod, látod!). Egy lapátló hossza `\sqrt{2}*a`, tehát a befogók hossza `\frac{\sqrt{2}*a}{2}`
Ez alapján az átfogó `\sqrt{(\frac{\sqrt{2}*a}{2})^{2}+(\frac{\sqrt{2}*a}{2})^{2}}=\sqrt{\frac{4a^{2}}{4}}=\sqrt{a^{2}}=a`
1