Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kocka testátlója

Főoldal » Középiskola » Matematika
4389
Egy kocka testátlója 3,84 dm. Mekkora az éle?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kocka, testátló
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nevezzük el az élt `a`-nak. Ha lerajzolsz egy kockát, akkor látod, hogy a testátló egy lapátlóval és egy oldallal derékszögű háromszöget alkot. Ha alkalmazod a Pitagorasz-tételt, akkor megkapod, hogy `\sqrt{(lapátló)^{2}+a^{2}}=(testátló)`
De a lapátló egy négyzet átlója, amiről ugyanúgy a Pitagorasz-tétel alapján tudod, hogy `\sqrt{a^{2}+a^{2}}`
Ha ezt behelyettesíted:
`\sqrt{\sqrt{a^{2}+a^{2}}^{2}+a^{2}}=\sqrt{a^{2}+a^{2}+a^{2}}=\sqrt{3a^2}=\sqrt{3}*a=(testátló)`
`\Rightarrow a=\frac{(testátló)}{\sqrt{3}}`
Módosítva: 7 éve
1