Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem ertem hogy jon ki?

Főoldal » Középiskola » Kémia
432
Kemia, tomegszazalekos feladat de nem ertem hogy jon ki a 111,1 es hogy honnan jott a 10/100
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, tömegszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A `10/100` onnan jött, hogy 10%-os az oldat, ami definíció szerint a `10/100` résznek felel meg.

A jobb áttekinthetőség kedvéért az ammónia tömegét nem m(NH₃)-nak, hanem x-nek nevezzük el, ekkor a tanultak szerint ezt az egyenletet tudjuk felírni:

`0,1 = x/(1000+x)`, szorzunk 1000+x-szel:
`100+0,1x = x`, kivonunk 0,1x-et:
`100 = 0,9x`, végül osztunk 0,9-del:
`100/(0,9) = x`, ennek kerekített értéke 111,1, tehát az ammónia tömege 111,1 gramm.
Módosítva: 7 éve
0