Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Telefon reptetése

350
Sziasztok!
Fizikára beadandót kell készítenem arról, hogy az iskolánkban lévő focipályát teljes egészében le kell fényképezni, úgy hogy rajta legyen az iskolánk neve.
3 oldal a minimum Wordben (leírni a folyamatot és a fizika szerint elmagyarázni, hogy hogy sikerülhetett) + fénykép is kell HA meg tudom csinálni. Az a gond, hogy 500ft a max költség, létráról nem lehet fényképezni és a telefont nem lehet feldobni.
Azt is le lehet írni, hogy miért nem sikerült. Fizikusan megfogalmazva.
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
help, sos, beadandó, ötös, azéletemmúlikrajta
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először ki kell számolni, hogy milyen magasra kellene emelni a telefont. Ehhez mondjuk meg kell nézni, hogy ha 1 m magasan van, akkor mekkora területet fényképez le, és annak hányszorosa a focipálya. Olyan magas kell.

Aztán ki kell találni, hogy mi módon kerül oda 500 Ft-ból. A drón egyszerű lenne, de túl drága, még egy napig bérelni is drága. De leírhatod ezt is, mint legegyszerűbb megoldást.

Az egyik elérhető árú lehetőség, hogy héliummal töltött lufikból sokat kell összekötni, amik fel tudják emelni. Ehhez ki kell kísérletezni, hogy egy lufi mekkora súlyt tud felemelni, aztán megmérni a telefont, kijön, hány lufi kell. Egy lufi ára úgy látom olyan 400 Ft, szóval ha egy nem viszi fel, akkor fuccs, de nem baj, ezt is le tudod írni.

Másik lehetőség: melegített levegővel felemelni (hőlégballon). Van kínai repülő lampion 200-300 Ft-ért (pl. https://www.kivansaglampas.net/repulo-lampionok ), ki kellene próbálni, mekkora súlyt tud felemelni. Valószínű többet kell összekötni ebből is... kérdés, hogy 2 elég-e.

Aztán lehet olyan veszélyesebb dologgal is kísérletezni, hogy készítesz valamilyen gumiköteles kilövő szerkezetet ("csúzli"), amivel megfelelő magasságra lövöd (és esetleg teszel rá ejtőernyőt, hogy ne nagyon törjön össze, amikor leesik). Ezt én élesben nem próbálnám azért ki, de a fizikáját érdemes leírni. Ki tudod mérni, hogy mi a guminak a rugóállandója, mekkora a rugalmas energia ha jól kihúzod, és abból ki tudod számolni, hogy milyen magasra vinné fel a telefonodat.

Az iskola neve látszódjon, ezt nem tudom, pontosan mit jelent. Van ott nálatok kiírva valahol a suli neve, és az legyen a képen? Vagy ki kell rakni papírlapokból a suli nevét a pályán jó nagy betűket formálva?

Ezeket mind végigméred, az kitesz 3 oldalt. Kipróbálni élesben nem is kell.
0