Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek.SOS.(csatoltam egy képet)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
488
Nem tudom hogyan kell megoldani,valaki segítene?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

6
Melyiket?
1

5)
`I. a+b+c=-7/3`
`II. b=a+1/3 `
`III. 2a=c`
II-t és III-t behelyettesítem I-be
`a+(a+1/3)+(2a)=-7/3`
`a+a+1/3+2a=-7/3`
`4a=-7/3-1/3`
`4a=-8/3`
`a=-2/3 => b=-1/3 => c=-4/3`
0

6)
A gondolt számot elnevezem x-nek
(x*10+6)/3=32 (mindkét oldalt szorzom 3-mal)
x*10+6=96 (mindkét oldalból elveszek 6-t)
x*10=90 (mindkét oldalt osztom 10-zel)
x=9
Ha még nem tanultátok az egyenletek felírását, megoldását gondolkodjunk visszafelé
32 kaptam úgy, hogy az eredményt osztottam 3-mal, így egy lépéssel visszalépve a 32-t meg kell szorozni 3-mal, ami ugye 96. A 96 úgy jött létre, hogy valamihez hozzáadtam 6-ot, így az újabb hátralépésnél az eredményem 96-6=90 lesz! És akkor már csak az utolsó lépés következik. Valamilyen számot 10-zel szoroztam, ami pont 90 lett. Így a gondolt számom 90/10=9 volt
0

7)
a+(a+2)+((a+2)+2)+(((a+2)+2)+2)+((((a+2)+2)+2)+2)=-10 (bontsuk fel a zárójeleket)
a+a+2+a+4+a+6+a+8=-10 (vonjunk össze, amit lehet)
5a+20=-10 (mindkét oldalból vonjunk le 20-t)
5a=-30 (mindkét oldalt osszuk el 5-tel)
a=-6
Tehát az öt egymást követő páros szám: -6; -4; -2; 0; +2
Természetesen megoldható a feladat úgy is, hogy a középső számot elnevezem b-nek
Ekkor az öt szám így fog kinézni: b-4; b-2; b; b+2; b+4!
Ha összeadjuk őket, akkor minden konstans kiesik és marad 5b, amiről tudjuk, hogy egyenlő -10-zel. Innen már csak egy lépés, hogy tudjuk a középső számot: 5b=-10 => b=2!
0

8)
Ha jól értelmeztem a feladatot, akkor van egy törtünk `a/b`, amit már nem tudunk tovább egyszerűsíteni.
Enne a törtnek a számlálójához és nevezőjéhez is hozzáadunk 7-et-7-et, akkor a következő törtet kapjuk:
`(a+7)/(b+7)=11/16`
Így `a+7=11`, illetve `b+7=16 => a=4`, illetve `b=9`!
Az eredeti törtünk ezek szerint `4/9`, amit valóban nem lehet tovább egyszerűsíteni.
0

9)
Hasonló módon számolnék, mint a 7)-es feladatnál.
A középső számot elnevezném `a`-nak. Így az oldalak rendre `a-2; a; a+2`
A három számot összeadva kapjuk a kerületet (57 cm).
`(a-2)+a+(a+2)=57 => 3a=57 => a=19`
Így a háromszög oldalai `17 cm; 19 cm; 21 cm.`
0