Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény

556
ábrázoljuk és jellemezzük a két függvényt
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezekhez az alapvető függvénytranszformációkat kell tudni.

Az első feladathoz induljunk ki az `x^2` függvényből, ezt biztosan fel tudod rajzolni. Ezután lépésről lépésre alakítsuk ki a feladatban szereplő függvényt. Először az argumentumhoz hozzáadunk 2-t, ez egy 2 egységnyi balra történő eltolást eredményez. Végül magából az egész függvényből kivonunk 2-t, ez pedig lefelé tolja 2 egységgel a függvényt.

A másodiknál induljunk ki a `sqrt(x)` függvényből. A `-1`-gyel való szorzás egy `x` tengelyre történő tükrözést jelent, tehát `-sqrt(x)` ugyanúgy néz ki, mint `sqrt(x)`, csak "fejre van állítva". Ezután az argumentumból kivonunk kettőt, ez grafikusan egy két egységnyi jobbra tolást jelent, így kapjuk meg `-sqrt(x-2)`-t. Végül az egészből kivonunk 1-et, ami pedig egy egységgel lejjebb tolja a függvényt.

Mindkét feladathoz mellékeltem a teljes gondolatmenetet grafikusan.


A függvények jellemzése az ábrázolás alapján már könnyű. Az `(x+2)^2-2` függvény se nem páros, se nem páratlan (az `x^2` még páros volt, de az eltolásokkal ezt elrontottuk). Értelmezési tartománya a valós számok teljes halmaza, értékkészlete `[-2;infty[`. Minimumhelye `x_{min}=-2`, minimumértéke szintén `-2`. Maximuma nincs. A zérushelyekhez az `(x+2)^2-2=0` másodfokú egyenletet kell megoldanunk, ebből a két zérushely `x_{01}=-2-sqrt(2)` és `x_{02}=-2+sqrt(2)`. A függvény a `]-infty; -2]` intervallumon szigorúan monoton csökkenő, a `[-2;infty[` intervallumon pedig szigorúan monoton növekvő.

A `-sqrt(x-2)-1` szintén nem páros és nem páratlan. Értelmezési tartománya `[2;infty[`, értékkészlete `]-infty;-1]`. Maximumhelye `x_{max}=2`, maximumértéke `-1`. Minimuma nincs, zérushelye nincs. A teljes értelmezési tartományon szigorúan monoton csökkenő.
Módosítva: 5 éve
1