Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
564
Sziasztok.. ezeket hogyan kellene megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Lemaradt a képről, hogy mit kell összehasonlítani az x és y valós s...
Szóval mi a feladat?
0

`x^2+y^2-4x+6y+9=0`
Egyelőre fogalmam sincs, kijön-e belőle valami, de tudjuk teljes négyzetté alakítani. Tudjuk, hogy:
`(x-2)^2=x^2-4x+4`
`(y+3)^2=y^2+6y+9`
Vagyis az egyenlet:
`(x-2)^2-4+(y+3)^2=0`
`(x-2)^2+(y+3)^2=4`

A négyzetek pozitívak, ezért `(x-2)^2 ≤ 4` illetve `(y+3)^2 ≤ 4` lehetnek maximum.
`(x-2)^2 ≤ 4`
`-2 ≤ x-2 ≤ 2`
`0 ≤ x ≤ 4`

`(y+3)^2 ≤ 4`
`-2 ≤ y+3 ≤ 2`
`-5 ≤ y ≤ -1`

Ezért biztos, hogy `x > y`
0