Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
805
Hány tömegszázalékos, a 11,62 anyagmennyiség-százalékos salétromsavoldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy 100 mol oldatunk van. Ebben salétromsavból 11,62 mol van, vízből pedig `100-11.62=88.38` mol. A salétromsav moláris tömege 63 g/mol, a vízé 18 g/mol. Az oldat teljes tömege tehát `63*11.62+18*88.38=2322.9` gramm, ebből a salétromsav `63*11.62=732.06` gramm. Az oldat így `732.06/2322.9*100~~31.5` tömegszázalékos.
2