Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat nagyon nem megy...

Főoldal » Középiskola » Fizika
609
Nagyon kisegítenétek, ha a 2es, 3as és 5ös feladat meoldásában segítenétek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2. Itt az a praktikus, ha a koordinátarendszerünket nem a földhöz, hanem a vonathoz rögzítjük, vagyis a sebességeket a vonathoz képest mérjük. Ebben a viszonyítási rendszerben a vonat sebessége nulla, az autóé pedig annyi, amennyivel gyorsabban megy a vonatnál. A vonat sebessége a földhöz képest `54 \text{km}/\text{h}=15\text{m}/\text{s}`, az autóé `25 \text{m}/\text{s}`, tehát az autó sebessége a vonathoz viszonyítva `25-15=10\text{m}/\text{s}`. Az a kérdés tehát, hogy mennyi idő alatt tesz meg `200\text{m}` utat `10\text{m}/\text{s}` sebességgel haladva. A válasz `200/10=20` másodperc.


3. A Makóról induló autó `20\text{m}/\text{s}` sebességgel `100\text{km}=100000\text{m}` utat tett meg, tehát a találkozás az indulás után `100000/20=5000` másodperccel történt. A másik autó ezalatt `226\text{km}-100\text{km}``=``126\text{km}``=``126000\text{m}` utat tett meg, tehát a sebessége `(126000\text{m})/(5000\text{s})``=``25.2\text{m}/\text{s}``=``90.72\text{km}/\text{h}`.


5. Bár a feladat nem mondta, de feltételezem, hogy a gyalogos és a kerékpáros ugyanabba az irányba haladnak. Innentől ez ugyanaz, mint a 2. feladat. A kerékpáros sebessége a gyalogoshoz viszonyítva `8-1=7\text{m}/\text{s}`, az 1500 méter távolságot `1500/7~~214.29` másodperc alatt teszi meg.
0