Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek versenyfeladat (geomteria)

Főoldal » Középiskola » Matematika
786
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, szögek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A B csúcsnál lévó szög `180°-94°-39°=47°`. Ez éppen fele az A csúcsnál lévő szögnek, ez még fontos lesz.

Koszinusztétel: `BC^2=AC^2+AB^2-2*AC*AB*cos 94°`

Szinusztétel: `(AC)/(AB)=(sin 47°)/(sin 39°)`, vagyis `AB=AC*(sin 39°)/(sin 47°)`

Ezt helyettesítsük be a koszinusztételbe, mégpedig úgy, hogy az `AB^2`-ből az egyik `AB` helyére írjuk be:

`BC^2=AC^2+AB*AC*(sin 39°)/(sin 47°)-2*AC*AB*cos 94°`

Emeljük ki `AB*AC`-t:

`BC^2=AC^2+AB*AC*((sin 39°)/(sin 47°)-2*cos 94°)`

Ha a zárójeles trigonometriai rondaságról belátnánk, hogy éppen 1, akkor megkapnánk a feladat állítását. Néhány azonosság felhasználásával sikerül is:

`(sin 39°)/(sin 47°)-2*cos 94°``=``(sin (180°-(94°+47°)))/(sin 47°)-2*cos 94°``=``(sin (94°+47°))/(sin 47°)-2*cos 94°``=``(sin (3*47°))/(sin 47°)-2*cos (2*47°)``=``(3 sin 47°-4 sin^3 47°)/(sin 47°)-2(cos^2 47°-sin^2 47°)``=``3-4 sin^2 47°-2 cos^2 47°+2sin^2 47°``=``3-2( sin^2 47°+ cos^2 47°)``=``3-2*1=1`
0

Egy másik megoldás:
(Érthető?)
Kicsit általánosítva itt mozgathatóan is elérhető:
https://www.geogebra.org/m/pyvwz84r
Módosítva: 7 éve
1