Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek5

Főoldal » Középiskola » Matematika
504
szeretnék magyarázatot is kapni hozzá mert ezen az órán nem voltam ott
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Polinom/polinom alakú határértéket mindig úgy kell kiszámolni, ha x→végtelen, hogy egyszerűsítjük a törtet a kisebb fokszámú polinom legnagyobb fokú tagjával; ez itt `x³`, ezzel egyszerűsítve ezt kapjuk:

számláló: `-2x²+2/(x²)+3/(x³)`
nevező: `1+4/(x²)-9/(x³)`

Látható, hogy a számláló -∞-hez tart, a nevező 1-hez, -∞/1=-∞, tehát a határérték -∞.

b) Ennél a feladatnál azt kell kihasználni, hogy

lim `sin(x)/x=1`, és persze az is igaz, hogy
x→0

lim `sin(ax)/(ax)=1`, ha a≠0
x→0

Ennek fényében, bővítsük a törtet 2/7-del, ekkor

`2/7 * sin(7x)/7` lesz belőle. Mivel a szinuszos tag 1-hez tart, 2/7 * 1 =2/7, ezért a határérték 2/7 lesz.
0