Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A trigonomikus alakokat ,hogyan kaphatjuk meg az alábbi formuláknál?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
628
a: 3

b:-8i

c:-gyok2+gyok2i

Valójában ezeket a feladatok már készen vannak ,viszont nem értem,hogyan jött ki a megoldás.

A megoldások a következőek:

a:3*(cos0+i*sin0)

b:8*(cos(3(pi)/2))+(i*sín(3(pi)/2))

c:2*(cos(3(pi)/4)I*(sín(3(pi)/4))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A komplex számok alapvetően kétféle módon adhatók meg: valós és képzetes rész (`x` és `y`), illetve abszolút érték és szög (`r` és `varphi`). Ez az ábra segít elképzelni:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Complex_number_illustration_modarg.svg

Az utóbbi alak megadható trigonometrikus és exponenciális formában is (Euler-képlet):

`x+iy=re^(i varphi)=r(cos varphi+i sin varphi)`

A két ábrázolásmód közti átszámolás az ábra alapján nem nehéz, lényegében koordinátageometria az egész. Mellékeltem a te számaidhoz is külön-külön grafikont.


Az `a=3` szám tisztán valós, vagyis a komplex számsíkon vektorként ábrázolva ráfekszik a valós tengelyre, szöge tehát `varphi=0`. Abszolút értéke természetesen `r=3`.


A `b=-8i` szám tisztán képzetes, vagyis ez a képzetes tengelyre fekszik rá. Szöge `varphi=-90°=270°=(3pi)/2`. Abszolút értéke `r=8`.


A `c=-sqrt(2)+i*sqrt(2)` esethez egy picit számolni kell. Az abszolút érték az origótól való távolság, ez a Pitagorasz-tételből jön ki: `r=sqrt((-sqrt(2))^2+(sqrt(2))^2)=2`. A képzetes és a valós rész hányadosa megadja a valós tengellyel bezárt szög tangensét. Most ezt fölösleges kiszámolni, mivel a képzetes és a valós rész abszolút értéke megegyezik, tehát a valós tengellyel bezárt szög 45°. Viszont ez még nem a komplex szám szöge, mert azt mindig a valós tengelytől pozitív irányban mérjük, a mi számunk pedig a második síknegyedben van. Tehát `varphi=90°+45°=135°=(3pi)/4`


Ha van bármilyen tudományos számológéped, akkor gyakorlatilag biztos, hogy ezeket az átváltásokat egy-két gombnyomással meg tudja csinálni. Érdemes kiismerni ezt a funkcióját, nagyon hasznos!
0