Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek2

Főoldal » Középiskola » Matematika
470
szeretnék magyarázatot kapni a megoldáshoz. intervallumos formában
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az elsőnek az értelmezési tartománya a valós számok teljes halmaza, hiszen nincsen olyan szám, amit ne lehetne négyzetre emelni, majd kivonni belőle kettőt. Azaz az értelmezési tartomány intervallumosan: ]-∞; ∞[



A másodiknál akkor vagyunk bajban, ha `x=1`, mert ekkor nullával osztanánk. Minden más számra működik a dolog. Ez a halmaz többféleképpen is megadható, pl:
]-∞; ∞[ \ {1}
vagy
]-∞; 1[ ∪ ]1; ∞[



A harmadiknál akkor történik nullával való osztás, ha `x^2=2`, azaz `x=pm sqrt(2)`. Tehát az értelmezési tartomány:
]-∞; ∞[ \ {-`sqrt(2)`; `sqrt(2)`}
vagy másképpen:
]-∞; -`sqrt(2)`[ ∪ ]-`sqrt(2)`; `sqrt(2)`[ ∪ ]`sqrt(2)`; ∞[

1