Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
661
Valaki tud segíteni elmagyarázni és letudja vezetni?
A szőlő 80%-a víz. A szőlő szárításával készülő mazsola 10%-a víz. 1. Hány kg szőlőből lesz 10 kiló mazsola? 2. Hány kg mazsola lesz 10 kg szőlőből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A százalék=század.
Ezután gondolkozzunk: a szőlő 80%-a víz, ebből következik, hogy 20%-a szárazanyag.
A mazsola tehát a szőlő 20%-át kitevő szárazanyagból és az ő (azaz a 20%) 10%-át kitevő vízből áll. A 20% 10%-a 20*10/100=200/100=2%; azaz a szőlő 2%-a a mazsola víztartalma. Vagyis a szőlő 80%-2%=78% víztartalmát veszíti el.

Ezután nézzük először a B.) kérdést, mert egyszerűbb:
10 kg szőlőből készül mazsola, előbb már megállapítottuk, hogy a víztartalom 78%-át veszíti el (még nem felejtettük el, hogy a százalék=század): 10 kg * 78/100=780kg/100=7,8 kg. Ha 10 kg-ból elvész 7,8 kg víztartalom, akkor 10-7,8=2,2 kg mazsola lesz belőle.

És akkor az A.) kérdés:
A 10 kg mazsola a szőlő 22%-a (mert ugye 78%-nyi vizet veszít aszaláskor). Ha a 10 kg mazsola a szőlő 22%-a, akkor mennyi a szőlő, azaz a 100%? A 22 a 100 22/100-ad része (22%a), a 100 a 22 100/22 szerese, a 10 kg 100/22-szerese 10 kg*100/22=1000 kg/22=45,454545... kg.
Ellenérzés: a mazsola a szőlő 22%-a (az elején ez megállapítódott). 45,45454545*22/100=10 (kg. Ennyi a mazsola.)
1