Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

I^2017-en mennyi ? Ha.. (többi lent)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
504
Ha van egy olyan sorozat,hogy i^1=i , i^2=-1 , i^3 =-i , i^4=1 ..ezután pedig újra indul,tehát már i^5=i .

Ha nem gond levezetést is kérnék,köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`i=\sqrt{-1}`
`i^{1}=\sqrt{-1}^{1}=i`
`i^{2}=\sqrt{-1}^{2}=-1`
`i^{3}=\sqrt{-1}^{3}=\sqrt{-1}^{2}*\sqrt{-1}^{1}=-1*i=-i`
`i^{4}=\sqrt{-1}^{4}=\sqrt{-1}^{2}*\sqrt{-1}^{2}=-1*-1=1`
`i^{5}=\sqrt{-1}^{5}=\sqrt{-1}^{4}*\sqrt{-1}^{1}=1*i=i`
Látod, hogy `i^{4}` után újrakezdődik, mert `i^{4}^{n}=1`
Egyébként az `i`-t felfoghatod úgy, mint a komplex síkon 90°-kal való forgatást. (Ebből kijön az is, hogy `\sqrt{i}=\frac{1}{\sqrt{2}}+\frac{1}{\sqrt{2}}i`)
0