Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1217
(x-6)(x-5)=2(x-6)
(x-6)(x+5-2)=0
Hogy zajlik a 0-ra redukálás?
ill. ax-x=-a+a+b
x kiemelésével x(a-1)=b nem értem, hogyan jön ki az x(a-1).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A nullára redukálás nem más, mint az egyik oldalt addig fogyasztjuk, hogy ott csak nulla legyen.
(x-6)(x-5)=2(x-6) [mindkét oldalból kivonok 2(x-6)]
(x-6)(x-5)-2(x-6)=0 [kiemelek a baloldalon (x-6)-ot]
(x-6)((x-5)-2)=0
(x-6)(x-5-2)=0
(x-6)(x-7)=0 Most megállunk és gondolkodunk. Egy szorzat mikor lesz nulla? Ha valamelyik tag nulla! Innen jön x-6=0, illetve x-7=0 => x₁=6, x₂=7!

Másik probléma:
ax-x=-a+a+b (kiemelek x-t, vagyis a baloldalon minden tagot elosztom x-szel, jobb oldalon összevonok: a +a, -a kiejti egymást)
x(ax/x-x/x)=b
x(a-1)=b
x=b/(a-1)
Egyébként, ha x(a-1) polinomban felbontod a zárójelet, akkor ax-x polinomot kapod!
x(a-1)⇔ax-x!
0