Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mit nevezünk injektivnek és szurjektivnek?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
626
Ha nem gond példát is kérnék a lekepezes ezen tulajdonságaira.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
http://lmgtfy.com/?q=injekt%C3%ADv+lek%C3%A9pez%C3%A9s
Na de viccen kívül, itt egy oldal, ami bemutatja a különböző leképezéseket https://www.mathsisfun.com/sets/injective-surjective-bijective.html

Az injekció olyan leképezés, ahol a képhalmaz minden eleme az értelmezési tartomány legfeljebb egy elemének képe. Ilyen pl. `f(x)=2^x` (ha `f(x)\inR`)(nincs olyan y, ami több x képe lenne, de rengeteg olyan van, történetesen a negatív számok és a 0, ami egynek se képe).

A szürjekció olyan leképezés, ahol a képhalmaz minden eleme az értelmezési tartomány legalább egy elemének képe. Ilyen pl. `f(x)=x^3+x^2`. (ha beírod Desmos-ba, látod, hogy minden y az egy f(x) érték, de vannak olyanok, amik több x-nek is a képei).

Emellett van még a bijekció, ami olyan leképezés ami szürjekció és injekció is, tehát a képhalmaz minden eleme az értelmezési tartomány pontosan egy elemének képe. Ilyen pl.: `f(x)=x`
Módosítva: 7 éve
0